Winteronderhoud van zwembad en zwemvijver

In de winterperiode vormen zwembad en zwemvijver nog steeds een prachtige waterpartij in uw tuin, ook al kan u er dan niet in zwemmen. Maar ‘niet zwemmen’ betekent niet ‘geen onderhoud’. Bij het winterklaar maken van uw zwembad dienen volgende taken te gebeuren:

Einde zwemseizoen, vóór winter/vorst:
  • Doorspoelen van de fosfaatfilter
  • Indien u een beplante bio-mineraalfilter heeft, moeten de planten in de herfst gesnoeid worden. Snoei alle waterplanten gelijk met het wateroppervlak. Bij onderwaterplanten, zoals waterlelies die zich dieper onder water wortelen, dien je enkele de afgestorven delen te snoeien. Verwijder nadien alle bladeren en ander organisch materiaal uit de filterzone.
  • Carbonator uitzetten
  • Warmtepomp en bijhorende filterunit afkoppelen en leeglaten ter bescherming van de vorst.
  • Bij een compactfilter: bovenste 2 matten uit de filter halen, goed afspoelen en terugplaatsen. De UV lamp dient tijdens de winterperiode gedemonteerd en vorstvrij opgeborgen te worden.
  • Heeft u een PVC roldeck? Dit moet tijdens de winter (bij vorst) opgerold blijven. Bij een polycarbonaat roldeck is dit minder van belang.
Maar ook tijdens het winterseizoen moet uw zwembad of zwemvijver onderhouden blijven, denk maar aan volgende taken:

Tijdens winterperiode

  • Bij hevige bladerval dient u zelf bladeren te ruimen uit uw zwembad of van uw roldeck. Bladeren in het zwembad laten liggen belasten uw filterinstallatie en kunnen vlekken op de folie veroorzaken!
  • Kijk ook zeker het skimmermandje enkele keren per week na, wanneer er meer bladeren en takjes in het water terecht komen. Indien het skimmermandje vol raakt en niet tijdig wordt geleegd, kan de skimmercirculatie gaan verstoppen (luchtbelletjes in het zwembad)
  • Hetzelfde geldt voor de zwembadrobot, door meer vervuiling in het water, mag deze ook een extra rondje rijden, vergeet ook zeker niet de filter erin tijdig te legen en schoon te maken.

Heeft u hierbij hulp nodig of laat u dit liever over aan een professional?
Aarzel dan niet ons te contacteren en vraag ook eens naar onze onderhoudsformules.