Maatregelen bij vorst

Een zwembad of zwemvijver laten dichtvriezen kan op zich geen kwaad. Onze winters zijn niet van de strengste waardoor een zwembad of zwemvijver niet al te lang zal dichtvriezen. Toch zijn er wel een aantal aandachtpunten die in acht gehouden moeten worden:

Bladeren ruimen

Zorg ervoor dat bladeren die op de bodem van u zwembad of zwemvijver geruimd zijn. Als uw zwembad of zwemvijver op de bodem bedekt ligt met een aantal centimeters dikke laag van rottende bladeren moet je opletten. Schadelijke gassen kunnen immers niet ontsnappen door de ijslaag waardoor het evenwicht in het ecozwembad verstoord geraakt. Een teveel aan rottende bladeren kunnen ook de folie of liner aantasten.

Pompen en filters

Het is van belang om tijdens de winterperiode en bij vriestemperaturen pompen en filters te laten circuleren. Ook tijdens de wintermaanden is er een bacteriële circulatie die voor het biologisch evenwicht zorgt van uw ecozwembad. Enkel wanneer skimmer of gehele zwembad dichtvriest moeten de pompen uitgezet worden. Als de pompen in werking zijn gebeurt dit niet snel, pas bij temperaturen lager dan -10 moet u opletten. Heeft u een timer staan voor de pompen, schakel deze dan zeker uit tijdens perioden met vorst!

Skimmer
  • Bij een boogzeefskimmer (Biotop), dient u het meegeleverde roze blokje in de skimmer te plaatsen om de skimmer klep open te houden, zeker vanaf er ijsvorming ontstaat. Bij ijsvorming zou de klep kunnen blijven hangen waardoor er geen circulatie is naar de pompen. De pompput komt door het blokje te plaatsen vol met water, de pompen staan dan 80 cm onder water, die zijn dan 100% beschermd.
  • Bij een standaard skimmer (= starline monoblock zwembad of bij een standaard chloor zwembad), de frequentie gestuurde pomp: de pompcirculatie verhogen naar +/- 2000 toeren of hoger – dit zorgt van een goede circulatie en verkleind de kans op dichtvriezen
Uw zwembad klaar voor de vorst, Wat te doen bij vriestemperaturen?
Warmtepomp en zandfilter
  • De warmtepomp dien je te laten leeg lopen, dit door alle koppelingen los te draaien
  • Wanneer de zandfilter buiten staat, dien je het water te laten aflopen, wanneer deze vorstvrij staat mag deze in werking bijven.

Technische ruimte (enkel bij chloor/hydride-zwembaden)

De technieken dienen vorstvrij te blijven, eventueel kan u de ruimte bijwarmen met elektrisch vuurtje. Het is belangrijk om dit regelmatig te controleren. Is er een warmte spiraaltje rond de buizen, controleer dan ook regelmatig of deze werkt en aangesloten is! Sluit alle waterleidingen buiten af en laat ze tijdig leeglopen.

Rolluik

Het is ook raadzaam om het rolluik te openen tijdens de wintermaanden. Vriestemperaturen gaan materialen uitzetten. Een gesloten roldeck bij vriestemperaturen kan wel eens voor problemen zorgen. Dit geldt voornamelijk voor PVC rolluiken, voor PC(polycarbonaat) rolluiken is dit minder van belang.

LET OP! Is uw rolluik gesloten tijdens de vorst? Dat is geen probleem maar dan mag dit pas terug geopend te worden wanneer alle ijs gesmolten is.