Voordelen van zwembadafdekkingen

Uw zwembad regelmatig afdekken wordt ten zeerste aanbevolen om verschillende redenen. Alleen al voor energiebesparing haalt u er heel wat voordelen uit. Dit hangt er natuurlijk ook van af waarmee u gaat afdekken.

Voordelen van een afdekking:

  • Warmte verlies tegengaan
  • Beperkt verdamping van het water
  • Vuil en bladeren weren
  • Veiligheidsfunctie
  • Opwarmende functie
  • Minder of geen algengroei op de wanden
  • Eenvoudiger onderhoud

Soorten zwembadafdekkingen

Niet iedere soort afdekking biedt alle voordelen. We zetten ze voor u even op een rijtje:

Rolluik (aanrader – meestgebruikte optie)

Een degelijk rolluik is een grote investering, maar zeker de moeite waard. Met een rolluik mag je alle voordelen van zwembadafdekking afvinken: vuilwerend, beperkt warmteverlies en een solar rolluik zorgt zelfs mee voor het opwarmen van het zwemwater.

Daarnaast beschik het ook over een zeer betrouwbare veiligheidsfunctie. Wanneer het zwembad afgesloten is, is het sterk genoeg om een zelfs een volwassene te dragen die er op terecht zou komen, zonder deze onder water te brengen. Een roldeck dient wel steeds en enkel door een volwassene bediend te worden. Het mag niet bediend worden zonder zicht op het zwembad of wanneer er nog iemand aanwezig is het zwembad.

Het roldeck kan in het zwembad ingebouwd worden, zodat het wanneer opgerold zelfs helemaal niet zichtbaar is. Er kan ook gekozen worden voor een opbouw of losstaand roldeck.

Voor onze ecozwembaden is het een aanzienlijke meerwaarde in onderhoud. Een solar roldeck is uit duurzame overweging een standaard bij Geoblauw. Een rolluik wordt meestal uitgevoerd in PVC of Polycarbonaat. Ook qua kleur zijn er heel wat mogelijkheden: wit, blauw, alu look, transparant,… PC (polycarbonaat) is veruit de kwalitatiefste in zijn soort en is recyclebaar, aldus de meest duurzame oplossing.

GEOBLAUW maak vaak gebruikt van de kwalitatieve rolluiken van Roldeck, deze zijn met hun hedendaagse look ook een stijlvolle afwerking van uw zwembad.

Verschillende soorten zwembadafdekkingen en hun voordelen., Voordelen van zwembadafdekkingen

 

Noppenfolie

Wil je niet investeren in een rolluik? Dan is noppenfolie een alternatief. Deze afdekking weert vuil en gaat warmteverlies tegen. Wanneer de zon schijnt kan deze zelfs helpen bij het opwarmen, maar is niet betrouwbaar als veiligheidsfunctie.

Voor noppenfolie bestaan er ook oprolsystemen om het openen en afdekken van het zwembad eenvoudiger te maken. Nadeel is dat het minder strak is afgewerkt en dat de rol altijd ‘in de weg’ staat.

 

Afdekzeil

Een afdekzeil is de meest basic oplossing en heeft al voornaamste functie vuil weren uit het water. In mindere mate om warmteverlies tegen te gaan en is niet betrouwbaar als veiligheidsfunctie. Deze is wel handig wanneer de vorm van uw zwembad of -vijver geen rolluik of noppenfolie toe laat.

 

Bladernet

Een bladernet wordt voornamelijk gebruikt in herfst wanneer er rond zwembad of zwemvijver veel bomen staan. Dit net span je iets boven het wateroppervlak en kan verwijderd worden om de bladeren weg te ruimen. Dit net kan ook gebruikt worden boven een andere afdekking om deze minder te vervuilen of makkelijker proper te maken.