Energietips van zwembad en zwemvijver

De actuele energieprijzen zetten vele mensen aan het denken. Wat kunnen we doen om ons energieverbruik betaalbaar te maken? Als duurzaam bedrijf zetten we hier uiteraard op in. Onze ecozwembaden zijn al een heel stuk zuiniger dan de conventionele zwembaden. Maar we denken graag met u mee. We geven u enkele tips, die u meteen kan toepassen maar ook enkele op langere termijn.

Tip 1: gebruik een tijdsklok voor de pompen

U kan zo zelf de meest energiegunstige periode kiezen, bijvoorbeeld wanneer u meer opbrengst hebt vanuit zonnepanelen. De pompen niet de ganse dag in werking te zijn, 12 uur per dag is voldoende. De filterpomp kan je het best langer laten werken, in de biologisch gezuiverde zwembaden hebben die ook een zeer laag verbruik.

Tijdens vorstperiode blijven de pompen het best 24u werken op volle kracht zodat het zwembad niet bevriest. Dit kan eventueel geautomatiseerd worden door het monteren van een tijdsmodule, contacteer ons hiervoor.

Tip 2: investeer in een roldeck of sluit uw roldeck wat vaker

Rekening houdend met de huidige energieprijzen, is de aankoop van een roldeck relatief snel terugbetaald. De voordelen van een gesloten roldeck: beperkt warmteverlies, het water warmt ook sneller op, in dit geval moet de warmtepomp ook veel minder gebruikt worden wat het energie verbruik aanzienlijk doet dalen. Bovendien beperkt het roldeck verdamping van het water en is er nauwelijks algengroei op de wanden, ook de robot kan reinigen onder een gesloten roldeck.

Dit geldt dan voornamelijk tijdens het zwemseizoen. In de winter, en wanneer u het zwembad niet gebruikt en dus niet verwarmd wordt kan dit gerust open blijven liggen. Er is minder verdamping van water en regenval compenseert de verdamping. Maakt u in de winter echter wel gebruik van het zwembad en blijft u dit verwarmen, dan kan u het roldeck ook beter vaak gesloten houden.

Bij extreme hitte in de zomer, dien je er rekening mee te houden dat het water ook niet te warm wordt door het sluiten van het roldeck. Open het roldeck ’s nachts als de temperatuur boven 30°C komt.

Lees hier meer over roldeck en andere zwembadafdekkingen.

Tip 3: Maak gebruik van een slimme en duurzame warmtepomp

De Full Inverter warmtepomp die door GEOBLAUW vaak geplaatst wordt is een slimme warmtepomp en dat heeft heel wat voordelen. Deze warmtepomp is voorzien van de allernieuwste techniek op het gebied van warmtepompen, compressoren en ventilatoren in combinatie met de laatste nieuwe intelligente regeltechnieken. De warmtepomp combineert intelligente software met een continu en optimaal rendement. Deze regelt het warmtevermogen tussen 25% en 100% automatisch, afhankelijk van de vraag van het zwembadwater.

De intelligente zelflerende regeling bepaalt het toerental van de compressor op basis van temperatuurverandering gezien in de tijd van uw zwembad. Het grootste gedeelte van de tijd zal de warmtepomp op een gemiddeld of laag toerental lopen voor een optimaal rendement. Bij het inschakelen zal de aanloopstroom langzaam stijgen van 0 naar de gespecificeerde stroom in twee minuten. Hierdoor is er geen invloed op het elektriciteitsnetwerk van de woning. En zijn er geen exponentiële piekstromen, dewelke uw energiefactuur in de toekomst zullen bepalen. Als deze warmtepomp draait op midden of laag toerental blijft de zwembadtemperatuur constant. De geluidsafgifte van de warmtepomp is in deze situatie erg laag.

Onze warmtepompen behoren tot de meest energiezuinig en geluidsarme in de sector!

Tip 4: Zonnepanelen

Het gebruik van de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is de meest duurzame manier om je zwembad te gaan verwarmen. Het gebruik van zonnecollectoren is ook een optie maar deze verwarmen enkel het water en de energie die de zonnepanelen opwekken kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de verlichting en de circulatiepompen. Het aantal nodige zonnepanelen en het rendement is uiteraard afhankelijk van de plaats en helling van de zonnepanelen, de grootte en ligging van het zwembad en het aantal zonne-uren. Zonnecollectoren vragen ook extra pompaansturing, dat verbruikt ook energie, iets waar men onvoldoende attent voor is. Laat je dus goed adviseren over de juiste oplossing voor jou.

 

Tip 5: Ecozwembad

Een ecozwembad op zich is sowieso al een duurzame oplossing t.o.v. een traditioneel zwembad. Zowel de keuze van materialen als zuiveringssysteem is milieubewust en duurzaam. Deze systemen zijn 100% biologisch en dragen bij aan een duurzame oplossing en biodiversiteit in het algemeen. We noemen het dan ook niet voor niets een “ecologisch zwembad”. Van liner en pomp tot ruilluik en ledverlichting, steeds kiezen we voor de duurzame opties:

  • Laag verbruikpompen
  • Duurzame en recycleerbare liner
  • Ledverlichting
  • Full-inverter warmtepomp
  • Solar roldeck
  • Natuurlijke zuivering
  • Geen gebruik van chemische producten
  • Beperkt gebruik van natuurlijke onderhoudsproducten

  Lees hier nog meer over het ecozwembad.

  Energietips voor uw zwembad, Kan ik mijn zwembad energiezuinig maken?